Пилотът на разбилия се самолет не съобщил за проблем. МО: Парашутът се е отворил

"Рано е да се говори за версия за причините за инцидента", посочи той

28.09.2022 | 21:17 Редактор: Ваня Кузманова

Боен самолет се разби по време на тренировъчен полет в aвиобаза "Безмер" край Ямбол. Инцидентът не е застрашавал пряко населени места и хора. До изясняване на случая - всички самолети Су-25 остават на земята.

"Днес, в 14:13 ч. самолет Су-25 с пилот Пейо Дончев претърпя инцидент. Пилотът се е катапултирал успешно и това е най-правилното решение в такава ситуация. Той е в добро здравословно състояние, контактен е, лично разговарях с него, чувства се сравнително добре", каза министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Министър Стоянов съобщи, че е организирана медицинска евакуация със самолет "Спартан" и пилотът е транспортиран във ВМА, където са му направени изследвания. Състоянието му е добро.

"Полковник Дончев е опитен пилот от ВВС, с над 750 часа нальот. Катапултирал се е успешно, парашутът се е отворил напълно, приземил се е, системите за катапулт са сработили перфектно. Пилотът е действал изключително правилно", разясни министър Стоянов. 

Инцидентът е настъпил при регулярен полет в захода на кацане, в района на авиобазата. Самолетът е паднал до самата полоса и е напълно разрушен.

По време на полета пилотът не е съобщавал за проблем с машината.

"Рано е да се говори за версия за причините за инцидента. Която и версия да бъде изказана в този момент, ще бъде спекулация", категоричен беше министърът на отбраната. 

Той съобщи, че с негова заповед е назначена комисия от Военна полиция, която ще разследва причините за инцидента. 

"Тук, на мястото на инцидента  са екипи на Военна прокуратура, които разследват ситуацията", допълни той.

"Неизправен самолет в авиацията не се допуска до полет. Това е правило, което се спазва", коментира министърът на отбраната в отговор на въпрос. Всички самолети на авиобазата са приземени. Докато не се изяснят причините за инцидента няма да се изпълняват полети от летателния състав.

Вижте повече в репортажа на Веселин Цветанов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК