Евакуирани зрители и щети за милиони в Народния театър след бурята

Всички закупили билети могат да се презаверят за друга дата на касите на театъра

28.09.2022 | 14:01 Редактор: Ваня Кузманова

Освен че изтръгна дървета, наводни подлези и улици, мощната буря причини и материални щети за милиони в Народния театър "Иван Вазов".

От две години в Народния театър "Иван Вазов" работи Калоян Казаков. Смяната си на 27 септември ще помни дълго. 

"Имало е много ситуации, в които се е налагало да импровизираме на момента, но такава тежка ситуация - не", каза инспектор салон Калоян Казаков. 

Минути след началото на мощната буря снощи служителите на Народния театър е трябвало да реагират светкавично, за да спрат нахлуващата вода на няколко места в сградата. 

"Имаше много тежки две точки – едната е горе на единия авариен изход, където имаше изключително много вода и тук на камерна сцена, където имаше също много силен теч, който стигна почти на сцената", допълни той.  

Зрителите на са допуснати до камерната зала, а представлението "Когато гръм удари, ехото заглъхва", което е трябвало да се играе там е отменено. За да се предотвратят по-сериозни проблеми се налага да бъде изключено и част от осветлението в театъра. 

"Една от спуканите тръби, която е от 1976 година, е обща тръба, която се намира в стената на театъра. Тя започна да наводнява Камерната зала и трябваше аварийно да изведем зрителите, за не ги допуснем до представление и да изключим електричеството", посочи директорът на театъра Васил Василев.

В единия от коридорите водата е достигнала 20-25 см. Сградата е построена в началото на миналия век и е паметник на културата. Козметичен ремонт е правен преди четири години. Основен ремонт обаче не е правен от 1976 година.

Комисия от театъра е описала щетите. От Министерството на културата заявиха, че са готови да окажат пълна подкрепа за възстановяването на сградата.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК