Как сириецът е оцелял при удара от мълния, докато неговите приятели загинаха

Дори запалена цигара може да йонизира въздуха, казват експерти

28.09.2022 | 13:43 Редактор: Ирена Бакърджиева

Все още не е ясна самоличността на пострадалия при удара от мълния сириец в центъра на София. И тримата убити от мълния в градинката край църквата "Св. Никола" са сирийски граждани. Четвъртото момче се спасява по чудо, то е прието в болница с 20% изгаряния. Пострадалият младеж е на видима възраст 20-25 години, без документи.

"Четвъртия човек го транспортират, оказват му първа помощ на място и той в момента вече е при нас, обработен е, с около 20% изгаряния на тялото, но по-адекватен, без опасност директна за живота", заяви изпълнителният директор на Пирогов - д-р Валентин Димитров.

И четиримата мъже са били под дърво. Предполага се, че оцелелият младеж е бил на разстояние от останалите.

"Те са застанали под високо единично дърво, което само по себе си привлича също мълниите. Ако са били с включени мобилни телефони, ако са пушили - това също йонизира въздуха", обясни експертът по мълниезащита инж. Татяна Попова.

Само за половин час в столицата са паднали над 800 мълнии. Експертите са категорични – високите сгради не могат да ни предпазят от мълниите.

"Повечето сгради обаче са с конвенционална мълниезащита и пазят само самата сграда, ако искаме да защитим пространствата около сградите, трябва да поставяме активна мълниезащита, защото тогава периметърът на защита е по-голям", посочи инж. Попова.

И съветва – при гръмотевични бури трябва да се стои на закрито. Ако все пак буря ни завари навън, трябва да се избягва стоенето близо до дървета, метални колони и използването на мобилен телефон.

Близо 130 са подадените сигнали към аварийните екипи за паднали дървета, наводнени улици и подлези вчера. Силната буря парализира буквално движението в столицата. Най-затруднено беше движението в района на "Лъвов мост" заради наводнен подлез и заради покаченото ниво на река Владайска.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
раша наша
преди 1 година
господ го спаси че беше близо до църквата аостаналите са без божни Сигнализирай за неуместен коментар