Експерт: Високите сгради не предпазват от мълнии, те действат като проводник

"Далеч от високи дървета, електропреносни мрежи и в най-добрия случай събираме краката и клякаме", добави инж. Калчев

27.09.2022 | 22:15 Редактор: Ирена Бакърджиева

Столичани станаха свидетели на стотици мълнии през последните часове. Според експертите най-добрата защита от гръмотевици е да стоим на закрито. За последния месец инцидентът от тази вечер е трети. В края на август мълния уби семейство, тръгнало към Гигинския манастир, а малко преди това жена оцеля по чудо, след като гръмотевица удари дърво в близост до нея.

Според експерти металният купол на столичния храм е привлякъл мълнията, която уби трима души в София.

"Сериозен фактор е било наличието на храма, на който куполът е метален и всички знаем, че металът привлича тока още повече, че мълнията се формира на около 20 километра над земната повърхност и естествено че толкова малко точки може да порази в радиус около 50 метра около "провокатора" на мълния в тази връзка са опасни и трамвайни, тролейбусни спирки. Иначе в урбанизираната жилищна среда нещата са по-безопасни и разсеяни", заяви експертът по мълниезащита - инж. Радослав Калчев.

В края на август семейство мъж и жена загинаха след като беседката, в която се скрили от разразилата се буря, беше поразена от мълния.

"Просто това е едно природно бедствие, никой не го желае, но то се случва", смята жителят на Гигинци - Христо Трендафилов.

Малко преди това жена оцеля по чудо, след като беше ударена от мълния в Приморско.

"Последният ми спомен е как съм на плажа с приятеля ми, слънчево, и след това...нищо", сподели пострадалата от мълния Теди.

Експертите са категорични - високите сгради не могат да ни предпазят от мълниите, напротив, те действат като проводник.

"Тази легенда, че високите сгради обират мълниите, е напълно невярна", категоричен е инж. Радослав Калчев.

Най-добре е да седим на закрито по време на гръмотевична буря, съветват още експертите, но ако все пак ни завари на открито:

"Далеч от високи дървета, електропреносни мрежи и в най-добрия случай, събираме краката, клякаме и да не станем мишена. Все пак е нещо, отколкото нищо", добави инж. Калчев.

И още - електронните устройства също привличат мълниите.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК