Новият подвариант на Омикрон Кентавър е тук. Вирусолозите препоръчват адаптирани ваксини

Всеки със завършен ваксинационен курс може да си постави допълнителна адаптирана доза

27.09.2022 | 17:45 Редактор: Теодора Патронова

Вече започнаха работа центровете за ваксинация с адаптирани РНК ваксини, които помагат и срещу новите варианти на Омикрон. А последният - Кентавър вече е разпространен и у нас.

Симптоматиката при Кентавър е по-различна. Заразените с вируса са с температура между 37-38 градуса, с болки в гърлото. Вирусолозите са категорични, че протича по-леко от колкото варианта Омикрон.

"Така нареченият Кентавър е намерен в двама пациенти от Благоевградско. Кентавър обаче буди безпокойство. Една група от тях са насочени към заобикаляне на имунния отговор. Ако вече сме прекарали друг вариант на коронавируса, е възможно да се заразим с този нов подвариант. Другата група мутации е насочена към по-лесното заразяване", обясни директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

Препоръчително е поставянето бустерната доза срещу коронавирус и противогрипната ваксина да се случва през интервал от поне 20 дни съветват лекарите. А част от ваксинационните центрове в страната отвориха отново за поставяне на допълнителна адаптирана ваксина. 

"И двата вида ваксина и Pfizer, и Moderna са адаптирани. Насочени са към повече от един щам. От сутринта до сега има над 70 човека проявили желание и ваксинирани. Работи се по предварителен график", обясни кап. Д-р Марияна Иванова от катедра "Военна медицина" във ВМА.

Специалистите в болниците споделят, че няма никаква по-различна симптоматика след поставянето на адаптираната ваксина. Всеки със завършен ваксинационен курс може да си постави допълнителна адаптирана доза ваксина. 

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК