Експерт: Русия се готви да приключи кампанията, а не да сключва мир

Дали Турция, при определена ситуация, ще воюва с Русия в Черно море? Пита Славчо Велков

26.09.2022 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

„Частичната мобилизация натегна напрежението. Но по-скоро състоянието на обстановката предизвика вземането на такова решение и тук става въпрос за последните две седмици, когато се видя ясно, че Русия, ако иска да има успех в тази кампания, би трябвало да смени подхода, да промени съотношението на силите, казвам на силите, не на средствата и оттам-нататък да върви вече към определяне на цели, които вероятно ще се заключат за задържане“. Това каза в предаването „Опорни хора“ експертът по сигурността Славчо Велков.

„Целта на това решение и на тази, така наречена, частична мобилизация, е да се промени балансът или на военен език-съотношението на силите, тъй като до този момент Украйна я превъзхождаше в отношение на въоръжени сили, в брой и наличен състав. Не говорим за оръжия и за техника. Това е целта. Може би, ако Русия искаше да има решителен успех, трябваше с това да започне, но не е наша работа да поучаваме някого. Това, което каза китайският лидер също е многозначно, тъй като той подчерта изрично, че китайската армия и въоръжените сили трябва да се готвят за истински действия, което не изключва разрастване на мащабите на този конфликт според китайския лидер, разбира се, извън границите на конфликта“, коментира Славчо Велков.

„Сега повече от всякога от началото на военните действия опасността от разрастване на конфликта е реална, защото по мое убеждение Русия няма друг ход. И ние трябва да бъдем наясно, че това, което направи Путин като изявление за частичната мобилизация, означаваше, преведено на дипломатически език: „Ние няма да се откажем!“. Тоест Русия се готви да приключи кампанията в някакви граници, а не да сключва мир. Или, ако сключва, то ще бъде при изгодни за нея условия“, добавя Велков.

„Въпросът е да не излезе от пределите на Украйна. Нас това ни вълнува и как ще се задейства чл. 5 на НАТО. Сега точно това исках да Ви кажа и да изпреваря някои наши експерти политици от произволната употреба на чл. 5, тъй като ние последните дни чуваме постоянно чл. 5, чл. 5. България е защитена от чл. 5, ние нямаме проблеми в случай, че се задейства чл. 5, ако някой се опита да заплаши нашата сигурност. Искам да кажа първо, че тези, които употребяват толкова често това понятие би трябвало добре да го познават. Личи си, включително и Ваши колеги, извинявам се, че го казвам, че не го познават, не са го чели. Чл. 5- той е основополагащия член на Вашингтонския договор, той е вече на 73 години, 04.04.1949г., но той предполага, забележете, ще се опитам да го цитирам, на една или повече държави на територията на Европа или Северна Америка останалите обаче по свое усмотрение, със свое решение да помогнат на нападнатата или на нападнатите с различни средства и накрая пише така, включително и с въоръжени сили. Тоест това е по решение на страната, която ще участва в подобни действия, а вида помощ се определя от нейното политическо ръководство и решенията, които са взети. Тя може да бъде политическа, може да бъде икономическа помощ, може да бъде финансова, може да бъде дипломатическа, може да бъде и с въоръжени сили. На практика страните от НАТО до този момент все още самостоятелно прилагаха чл. 5 спрямо Украйна. Като помага с инструктори, със съветници, със съвременни средства за поразяване, артилерия, бронирани машини и т.н., финансово почти неограничено, без Украйна, пак ще го кажа, да е член на НАТО. Но трябва да бъдем много прецизни, да знаем много добре, че точно заради съдържанието на чл. 5, който е правен преди 73г. преди всичко да защити тогава Съединените американски щати и техните контингенти на територията на Европа. Затова се казва Европа и Северна Америка. Ето, ако стане конфликт на територията на Азия, ще бъде ли приложен чл. 5? И второ, кой може да каже дали една Турция, която на практика защитава или би трябвало да защитава източния фланг на НАТО, при една такава ситуация ще воюва с Русия в Черно море? Никой не може!“, категоричен е Славчо Велков.

Целия разговор гледайте във видеото!