Над 200 хил. клиенти вече са получили коригираните сметки на "Топлофикация София"

До корекцията се стигна заради намаляването на ДДС-то от 20 на 9%

19.09.2022 | 18:55 Редактор: Искра Ангелова

Готови са коригираните изравнителни сметки на "Топлофикация" София. До корекцията се стигна заради намаляването на ДДС-то от 20 на 9%. Сметките, които клиентите първоначално получиха с по-високата ставка, доведоха до намесата на Министерството на финансите.

Корекциите на изравнителните сметки се отнасят само за реалното потребление и разликите в прогнозната консумация за изравнителните сметки издадени на 31 юли тази година.

"Ако тази сума е до 100 лв., то за тази стойност правим две операции - издаваме кредитно предизвестие, което намалява общата дължима фактура със сумата от 120 лв. с ДДС. На следващо място издаваме нова данъчна фактура, която е в размер на 109 лева с 9% ДДС. Тази сума предполага разлика от 11 лева, които подлежат на възстановяване на клиентите в случаи, че са платили на 100%, а ако не са ги платили - подлежи на намаляване на задълженията", каза Пламен Иванов от Дирекция "Икономическа политика" - "Топлофикация София".

Над 200 000 битови и стопански потребители ще имат корекции в изравнителните сметки, тъй като дружеството основно издава фактури през месец юли.

Сроковете за плащане остават непроменени и са 30 дни за стопански и 45 за битови потребители, считано от датата на издаване на фактурите.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК