Серия от пожари в Хасково: Разследват версията за умишлен палеж, двама мъже са задържани

Според органите на реда те са бездомни и са живеели заедно

17.09.2022 | 13:30 Редактор: Ваня Кузманова

Серия от пожари в Хасково снощи. Само за няколко часа в града пламнаха сграда край бивш тютюнев склад, както и две необитаеми къщи. На място бяха повече от 10 пожарни, пострадали няма. От полицията разследват версията умишлен палеж. 

Сигналът за горяща постройка в двора на бившия тютюнев склад в центъра на Хасково е подаден около 19:30 часа снощи. На място са изпратени 7 пожарни. Час по-късно е подаден сигнал и за втори пожар в необитаема къща на по-малко от половин километър. Малко преди полунощ огнеборците отново трябва да гасят изоставена постройка, пак в центъра на града. 

"Редът на пожарите тръгна като обиколка на града, което създаде паника в населението. Благодарение на работата и действията, които предприехме, които бяха адекватни – блокирахме града, разделихме го на квадрати и беше наситен с полиция", посочи директорът на ОД МВР-Хасково ст. комисар Атанас Ненков. 

За да помогнат при потушаването на огъня на място пристигнаха огнеборци от Димитровград, Харманли и Любимец. 

"Пламъците бяха до 6-7 етаж. На тези високи температури, където бяха и тези искри, които хвърчаха нагоре. Изолация имаме на покрива. Ние не сме с керемиди", разказа жителят на Хасково Кирилка Лухмова. 

И двете необитавани къщи са били закупени от инвеститори, които са имали намерение да строят жилищни кооперации, разказват съседи. Проектите обаче не са били реализирани. Така постройките са се използвали от клошари и бездомници. 

Днес на мястото и на трите пожара бе извършен оглед. Според полицията пожарите са умишлени. Двама души са задържани. Единият е на 33 години, и е бил заснет на мястото. Няма данни да е с психически отклонения. 

"Засякохме лицето, което е известно за нашата система - на 33 години от Хасково. След беседите с него направи пълни самопризнания. Беше задържан на малко, може би на 50-100 метра от последния пожар. Арестуван е и друг мъж на 45 години", каза Атанас Ненков.  

Според органите на реда те са бездомни и са живеели заедно. От полицията отказаха да коментират мотивите, но допълниха че няма връзка между собствениците на имотите и за момента не може да става въпрос за бизнесинтереси.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК