fallback

ИПБ: Рискът от тежки катастрофи на пътя София - Самоков е висок

Има проблеми с маркировката, знаците, виража

07.09.2022 | 09:46 Автор: Елеонора Танева

След тежката катастрофа край Панчарево от Института за пътна безопасност припомниха, че многократно са информирал Агенция "Пътна инфраструктура" за висок риск от настъпване на тежки ПТП на пътя София - Самоков.

Доклад на експертите на ИПБ е идентифицирал множество дефицити на пътна безопасност, но институциите досега не са взели мерки за обезопасяване на пътя. Това пише в позицията на ИПБ, подкрепена от доклад, изготвен от техни експерти. 

През 2020 г. е извършен оглед на трасето, който констатира: занемареното състояние на транспортния коридор II-82 е хронично.

Огледани са първите 7,5 км от 40-километровия извънградски участък Панчарево – Самоков.

Една от първите констатации е свързана с няколко участъка със завои с изграден незначителен вираж. 

В допълнение съществува и ограничена видимост от приблизително 50 м без хоризонтална маркировка. При такава ситуация водачите имат тенденция да позиционират МПС в средата на платното за движение. Това повишава риска от челни катастрофи, за да бъдат избегнати водачите обикновено предприемат резки маневри.

Експертите уточняват, че често при катастрофа в такава ситуация като основна причина се посочва "несъобразената скорост". 

В действителност резултатът – пътно транспортното произшествие е в следствие на лошо изградена, неподдържана и подвеждаща пътна среда, пише в доклада.

При огледа са установени множество участъци с деформации в платното за движение.

Тези дефекти имат потенциал да доведат до: 

загуба на контрол на МПС при маневриране от водачите с цел избягване на препятствието

задържане на вода и аквапланинг въпреки наблюдаваните сравнително ниски скорости на трафикопотока

задържане на вода и вледеняване върху платното за движение при зимни условия ще доведе до нежелателно удължен спирачен път (от гледна точка на управление на актива), но и като лоша изненада за млад или непознаващ пътя водач.

В участъка е установено, че голям брой знаци са с остарели светлоотразителни елементи.

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback