Вход на пещера зейна в двора на къща в Смолян: Добре че не прекрачих, щях да изчезна

Общината обяви бедствено положение в района

01.09.2022 | 15:48 Редактор: Елеонора Танева

Община Смолян обяви бедствено положение за района на квартал "Устово", в който внезапно се отвори карстова пещера. Достъпът до частния имот е ограничен, затворен е и участък от пътя в района. 

Пропадането се дължи на карстово образувание, а за мащаба на дупката Димитър Илиев разбира случайно.

"Едно малко отворче беше, отидох да отворя вратата да взема нещо, като погледнах тя беше 50 сантиметра. Добре, че не съм прекрачил, защото отворът е бил вътре. Пропастта, която е, това е към пещерата и щях да изчезна въобще", разказва за шока от откритието в дома си Димитър.

Веднага подава сигнал в общината, а междувременно се свързва с геолог и спелеолог.

"И двамата потвърдиха, че е много сериозна работа и трябва да се уведомят и националните институции и местните. Аз съм уведомил община Смолян, областта Смолян, Комисията за бедствия и аварии", уточнява 

Местните власти се сезират и обявяват бедствено положение в района, два месеца по-късно.

"Не знаем как се разпростира в момента този комин, не знаем той как работи вътре. Вижда се от записите, които правим ежедневно, че той придобива различен вид долу на дъното", заяви зам.-кметът на Смолян инж. Мариана Цекова.

От общината търсят помощта на геолози, за да извършат цялостно заснемане.

"Това обаче без специална апаратура, което казват, да се заснеме и да се види това, никой няма да може да прецени. Големи асове, които говорят всички, че трябва да се осигурят средства, за да се прави сериозно проучване, да се види обема, какво е що е, и тогава може вече пак други специалисти да преценят какви мероприятия може да вземат", каза още Димитър Илиев.

Община Смолян вече е започнала обезопасяване на района, въпреки че няма достатъчно средства за справяне с проблема. С помощта на пожарникари мястото вече е разчистено от растителност. Поставени са и знаци за ограничаване на преминаването по пътния участък.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК