Паметник на инж. Иван Иванов стана повод за скандал между Леа Коен и Вили Лилков

Писателят нарече бившия градоначалник нацист

31.08.2022 | 19:30 Редактор: Елеонора Танева

Скандал с паметника на легендарния софийски кмет Иван Иванов. Монументът ще бъде издигнат до метростанция "Стадион Васил Левски". 

Автор на монумента е великотърновският скулптор Борис Борисов. Паметникът ще бъде издигнат по инициатива на бившия общински съветник и депутат от ДСБ проф. Вили Лилков. 

"Това е най-успешният кмет, който е управлявал града от Освобождението до днес", казва той.

Писателката Леа Коен, обаче е против политическата дейност на инж. Иванов и твърди, че тя е била изцяло в полза на нацистка Германия", заяви Лилков.

В профила си във Facebook Леа Коен написа и открито писмо, в което го моли да оттегли предложението си. Коен е против политическата дейност на ижн. Иванов и твърди, че тя е била изцяло в полза на нацистка Германия.

"Нарекъл е два булеварда в София Хитлер, Мусолини. Бил е личен гост на 50-годишнината на Хитлер", заяви Коен.

Според проф. Вили Лилков обвиненията към личността на Иван Иванов са откровени лъжи. 

"Ако е имало поне една капка съмнение в антисемитизъм и се върнем в онези времена след 9.09.44 г., смятате ли, че някой би пропуснал да го осъди с такива обвинения?", попита Лилков.

"Гледам съвсем обективно, без лични пристрастия. Както твърди, че действам по нечия поръчка, ще му искам на Лилков съдебна отговорност, както и за това, че разпространявам лъжи. Всичко е в архива", закани се Леа Коен. 

"Съветвам я да си намери други занимания, защото начинът, по който се държи в последно време единствено настройва хората срещу нея и тя служи като позорна легитимация на българското еврейство", отговори Лилков.

Паметникът на Иван Иванов ще бъде до метростанция "Стадион Васил Левски", защото там е бликнала водата от Рилския водопровод, който той е проектирал. 

По времето на Иван Иванов като градоначалник е завършена сградата на ректората на Софийския университет, облагородени са Южният парк и Борисовата градина, построени са сегашната сграда на Столичната община, на БНБ, на Съдебната палата, Министерството на отбраната, Държавният музикален театър, зала "България", както и Националната и Столичната библиотека. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК