Има ли недостиг на лекарства у нас и защо медикаментите не стигат до пациентите?

Търсенето на определени хапчета продължава със седмици

31.08.2022 | 17:58 Редактор: Искра Ангелова

В България няма недостиг на лекарства. Медикаменти не стигат до пациентите, тъй като през софтуерите на складовете за лекарства са видими само за някои аптеки.

За Даниела Стаменова това е трета аптека, в която търси лекарства за сърдечно съдово заболяване на съпруга ѝ.

"Свикнала съм и обикновено го търся няколко дни по-рано. По някакъв начин се оправяме от една аптека на друга, на трета и го поръчваме, където обещаят", сподели тя.

Проблемът, че лекарствата не стигат до пациентите започва в началото на пандемията. Фармацевтите споделят, че търсенето на определени лекарства за пациентите продължава със седмици.

"Седмица-две, че дори и 20 дни, а през това рецептата, която е издадена личния лекар, е изтекла, а да не говорим, че той си нарушава и курса на лечение, а има лекарства без, които не може и не бива да се прекъсва, а той прекъсва терапията си", коментира фармацевтът Маргарита Грозванова.

Липсващи лекарства в България няма, заявяват от Фармацевтичния съюз, но има лекарства, които през софтуерите на складовете, са видими само за някои аптеки. Решение на проблема обаче има с въведена нормативна промяна.

"Факт е, че търговците на едро визуализират тези свои наличности от дефицитни продукти за едни аптеки, а други аптеки въобще не могат, като някои от тях въобще не са визуално видими, тоест аптеката дори не може да ги открие в портфолиото на търговеца на едро, а по справките на Изпълнителната агенция по лекарствата се вижда, че такива лекарства са налични и количества се отклоняват към определени аптеки и за едни има, а за други няма", коментира главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК