Гръмотевична буря спря тока, наводни улици и къщи, повали дървета в Стара Загора

След три дни борба с наводненията в Карлово, разчистването започна отначало след поредния пороен дъжд

24.08.2022 | 13:44 Редактор: Елеонора Танева

Само за час снощи са паднали над три хиляди мълнии у нас. Силните пориви на вятъра и поройните дъждове нанесоха сериозни материални щети. Един от най-засегнатите райони е Стара Загора.

За около два часа в града са паднали 41 литра на квадратен метър. Мощната буря събори дървета и клони върху паркирани автомобили. Остави на тъмно няколко квартала и села в района. 

Наводнени са мазета, търговски обекти и приземни етажи. А някои от шофьорите закъсаха с колите си по улиците, които се превърнаха в реки. 

По десетките сигнали работят аварийните екипи на общината. От там обясниха, че част от дупките в асфалта, останали след пороя, са се образували заради започнал ремонт по водопреносната мрежа.

"Дъждът е изнесъл цялата земна маса от участъците, в които работят, и са се получили големи дупки. Приоритетно ще бъде за фирмите, които работят по водния проект да възстановят изцяло районите, в които работят", каза секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов.

Часове след пороя започна и оценка на щетите.

А в Карлово, след три дни борба с наводненията, разчистването започна почти отначало. Броени часове след като беше обявено частично бедствено положение нова буря удари Карлово. Улиците отново се превърнаха в реки. Десетки домове са наводнени. А усилията по разчистването на калните наноси и отводняването на вече пострадалите дворове, мазета и приземни етажи се оказаха напразни. 

Каналът до транспортната гимназия преля за втори път. Под вода е малкият корпус на училището, а щети има в още две класни стаи.

"Дигите, които са направили, не допуснали наводнение на останалата част от училището", уточни Николай Недев от аварийния екип на Столичната община.

За отстраняването на пораженията нанесени от поройните дъждове в Карлово работят и военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада. А за местните жители остава надеждата, че няма да завали отново. 

"Ще ни трябват поне две седмици, за да се възстановим", прогнозира Георги Карадимов, чийто дом е един от пострадалите след наводнението. 

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
С какво ли не се опитва Господ да ни отвори очите и все не се оправяме.. Сигнализирай за неуместен коментар