МВнР отделя 800 хил. лева в подкрепа на българската общност в чужбина

С тях ще бъдат финансирани проекти на български организации в Албания, Сърбия, Косово, Украйна, Молдова и РСМ

20.08.2022 | 11:25 Редактор: Петя Кръстева
МВнР отделя 800 хил. лева в подкрепа на българската общност в чужбина

Държавата осигурява 800 хиляди лева финансова подкрепа за българските общности в чужбина. Допълнителните разходи са предварително заложени в бюджета на Министерството на външните работи за тази година.

С отпуснатите 800 хиляди лева по бюджета на ресорното ведомство за тази година ще бъдат финансирани проекти на български организации на общностите ни в Албания, Сърбия, Косово, Украйна, Молдова, а също и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание.

Средствата са по линия на четиригодишната "Програма на проектна основа в подкрепа на организациите на българските общности в шестте държави". Тя ще продължи до 2024 година и по нея ще бъдат финансирани проекти в различни области, предаде БНР.

"Основата на програмата е запазване на българската култура и самосъзнание, популяризирането им зад граница, както и грижата за местното културно-историческо наследство, подпомагане на българския език зад граница и излъчването на медийни материали на български език", заяви заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК