Медии в Япония: Турци уредили японци да получат нови бъбреци в България

Има подозрения за незаконни трансплантации от живи донори, извършени между 2019 и 2021 година

18.08.2022 | 19:45 Редактор: Ирена Бакърджиева

Българска следа в международна схема за незаконни трансплантации. Според водещи японски медии има подозрения за трансплантации от живи донори, извършени между 2019 и 2021 година.

Според японски медии през април миналата година на двама пациенти от Япония са извършени бъбречни трансплантации, уредени от турчин, в болница в България. Операциите били успешни, но координаторът спрял да комуникира с пациентите, след като българските власти започнали разследване по случая. В японските медии обаче не се споменават подробности - нито коя е болницата, нито в кой град се намира.

"България все още продължава дългата процедура по ратифициране на конвенцията на Съвета на Европа за трафика на органи. Имайки предвид, че ние все още не сме изпълнили необходимите правила, за да сме част от тази конвенция, значи това се е случвало, но нека компетентните органи разплетат тази история. Ако перифразирам бивш министър на здравеопазването, че керванът от пациенти, отиващи за трансплантация в Турция, не е спирал. В Изпълнителната агенция последните години има хора, които пазят позиции, отколкото да са в помощ на пациентите. За мен не е приемливо хора от тази агенция да ме търсят за контакти в Австрия за пациенти, които са от други държави, а нищо не правят за нашите български пациенти", заяви Наталия Маева от Националната пациентска организация.

Разследването е насочено върху извършването на незаконни трансплантации от живи донори.

"По принцип в България е разрешено и взимане на орган от жив човек приживе, но то се случва при изключително сложни законови изисквания. Това, което се знае и разследващите проверяват, е дали хора, които са чужденци и които не са в роднинска връзка, са вписвани като такива", каза журналистът Полина Тодорова.

В началото на юни миналата година по времето на служебния здравен министър Стойчо Кацаров имаше подозрение към ръководството на болница "Лозенец" в София за извършени там между 2019 и април 2021 г. 14 трансплантации на бъбрек от жив донор. Експерти не изключват подобни незаконни схеми да са извършвани и по-назад във времето.

От пациентските организации се надяват някой ден в България да има създадена национална кампания за донорството. А мечтите на чакащите около 1000 души в листата е този ден да дойде скоро и трансплантациите да не са единични случаи.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК