Движението в тунел "Железница" може да бъде пуснато до 2 месеца

Укрепителните дейности на свлачището обаче ще продължат

18.08.2022 | 18:00 Редактор: Петя Кръстева

До 2 месеца и половина движението в едната от тръбите на тунел "Железница" от магистрала "Струма" може да бъде пуснато двупосочно. Това стана ясно по време на инспекцията на съоръжението на заместник-министъра на благоустройството Захари Христов. Той заяви, че свлачищата от двете страни на тунела не пречат на това да бъде създадена временна организация на движението. 

"Определено има вариант да направим една временна организация и да пуснем движение по едното платно на магистрала "Струма", което да премине през едната тръба тунел "Железница". Иначе самата работа като строителство ме увериха, че в срок от около 2 месеца, ще могат да приключат с пътните работи и тръбата на "Железница" да бъде готова", коментира той.

Когато движението в тунела бъде пуснато, укрепителните дейности на свлачището ще продължат, но това да пречи на трафика, увериха от Агенция "Пътна инфраструктура". Към момента са в ход дейности по почистване на проблемния терен.

"Оставащите видове дейности, които трябва да се завършат, са износващия пласт асфалт, който се полага последно, маркировката върху него, системите за безопасност и в момента текат работи по автоматизираната система за управлението на обекта", поясни Николай Костурков, управител фирмата, упражняваща строителния надзор.

Дължината на цялата новострояща се отсечка от АМ "Струма", в която попада и тунел "Железница", е 6 километра. С нея магистралата ще стигне до Симитли, след което строежът трябва да продължи към Кресненското дефиле.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: МРРБ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК