15 хил. души са без вода заради пресъхналата река в Своге, търсят се спешни алтернативи

Водоноски с питейна вода и за битови нужди са откарани в община Своге

17.08.2022 | 13:30 Редактор: Ваня Кузманова

Водоноски спешно са откарани в община Своге, след като местната река пресъхна и остави над 15 хил. души от няколко села и града без вода. Обмисля се и извънреден сондаж. Една от версиите е, че в пещерите може да има запушване заради паднали скали. От община Своге са организирали няколко пункта с питейна и вода за битови нужди. Общо 99 хил. литра е осигурена за Своге за насилието от 12 хил. 

"Разговаряхме с много хора. Направихме огледи на самите водохващания и на каптажа. Засега нямаме окончателна информация за причините", посочи зам.-кметът на Своге Валентин Михайлов. 

"Изграденото водохващане горе под връх "Петрохан" да бъде изцяло насочено към село Искрец, така че да опитаме да възстановим водните количества, които отиват към река Студена, а оттам в каптажа на село Искрец. Очакваме резултат до 1-2 дни. Има един резервен вариант, който е да се свържем с голямо подземно езеро от мрежата пещери и да се реши въпросът в близко време", заяви директорът на Глава дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. 

Рибарникът в село Искрец също е пресъхнал. Директорът на пожарната каза, че 40 тона риба е умряла и сега трябва да се търси безопасен начин да се унищожи. 

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК