Героят при катастрофата на "Тракия": Съдов хирург оказва първа помощ на ранените деца

Д-р Антон Елкин признава, че е избрал професията си, за да помага

16.08.2022 | 13:35 Редактор: Ваня Кузманова

Млад лекар от Стара Загора се оказва сред първите, които оказват помощ на ранените на магистралата. Д-р Антон Елкин е съдов хирург. 

В неделя д-р Антон Елкин пътува от морето към Стара Загора. Километри преди да се прибере обаче попада в задръстване, а минути по-късно вижда и обърнатия автобус. 

"Този ужас, който всички хора изпитаха, няма как да бъде забравен", сподели д-р Елкин.  

Лекарят е сред първите, които оказват помощ на ранените деца, още преди линейките да дойдат. 

"През предния прозорец влязох, от където бяха извадени и последните хора, съответно влезнах и обходих целия автобус, за да прегледам сантиметър по сантиметър да няма някой затиснат отдолу. Основно стъпвахме по гредите, които са между прозорците. Не съм допуснал в себе си страх", каза той.

Секунди преди него при автобуса се оказва и друг лекар, негов колега. Двамата правят първоначален преглед на пострадалите и помагат на спешните медици с информация кои трябва да получат болнична грижа с приоритет. 

"Вече беше започнал с прегледи на пострадалите и организирахме превръзки на тези, които бяха в по-тежко състояние макар и шокирани. Голяма част от децата имаха повърхностни рано и това е една много драматична гледка", посочи д-р Елкин. 

Младият лекар е съдов хирург и признава, че е избрал професията си, за да помага. Това не е първата катастрофа, в която оказва първа помощ, но сега е благодарен и на другите пътуващи по "Тракия", които са помагали на ранените в първите мигове след инцидента. 

Д-р Елкин не определя себе си като герой въпреки постъпката си. Обича да прекарва време със семейството си, да кара колело и ски с малкия си син, а днес отново облича бялата престилка за поредната операция. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК