Д-р Асен Меджидиев: Скъсяваме карантината и за ваксинирани, и за неваксинирани

"Трябва да има различен период на карантина за ваксинирани и неваксинирани с малка разлика", заяви той

16.08.2022 | 10:15 Редактор: Ваня Кузманова
Д-р Асен Меджидиев: Скъсяваме карантината и за ваксинирани, и за неваксинирани

Скъсяваме карантината и за ваксинирани, и за неваксинирани, заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев относно актуалната ситуация с коронавируса.

Типът вирус и мутацията са различни в сравнение с предходните вълни. Затова и експертен съвет взема адекватни мерки седмица за седмица, които да не важат цял месец, поясни министърът. Той съобщи, че са били бракувани над 1 300 000 опаковки ваксини. Меджидиев припомни, че вече се дава възможност да се отваря флакон с ваксини и при по-малко желаещи да се ваксинират.

Според него трябва да има различен период на карантина за ваксинирани и неваксинирани с малка разлика. 

"Говорим категорично за скъсяване на периода на карантина и за ваксинирани, и за неваксинирани. Повечето хора след петия, шестия ден вече не разпространяват заразата. По този начин ще разтоварим населението от тази ограничителна мярка, ще помогнем на бизнес, на всички", заяви той.

Служебният министър увери, че лекарите, които в момента ваксинират, ще получат парите си със задна дата. 

"От юли месец, със задна дата. Това ще влезе в сила", каза той.

По темата с тестовете за Ковид-19 той потвърди, че се надява от идния понеделник да могат да се издават такива електронни направления за безплатно тестване.

Тази седмица се създава работната група за остойностяването на лекарския и сестринския труд, стана ясно от думите на Меджидиев. 

"Имаме остойностяване на всичко останало в сферата на медицината, изключая труда на лекаря, на сестрата и на фелдшера, на целия екип, който извършва медицинската услуга", каза служебният министър.

Той съобщи още, че се мисли за изграждане на факултет за обучение на парамедици, които да се включат в спешната помощ. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК