С колко поскъпна животът в България и къде сме спрямо Румъния, Гърция и Полша?

Най-значително поскъпнаха някои основни хранителни продукти

12.08.2022 | 09:43 Редактор: Петя Кръстева
С колко поскъпна животът в България и къде сме спрямо Румъния, Гърция и Полша?

Цените на храните, наемите и енергията растат неудържимо навсякъде в Европа. С колко поскъпна животът в България и какво могат да си позволят пенсионерите в Полша, Румъния или Гърция? 

Полша

През юни в Полша бе отчетена инфлация от 15,5% – най-високата от 25 години насам.  Ян Шмигелски е собственик на заведение във Варшава, харесвано и от студенти, и от туристи. 

"Инфлацията ни удари силно", казва 28-годишният мъж. По думите му в рамките на една година е трябвали да увеличат цените с 10 до 20 на сто. "Много поскъпнаха олиото и месото. Посетители все още идват, но си личи, че имат финансови затруднения и се стремят да пестят", коментира Ян.

Пенсионерите Барбара и Чеслав Гешак не са толкова уверени. Досега пенсиите им са били достатъчни за относително безгрижен живот, но последиците от рекордната инфлация вече се усещат.

"Доскоро плащах за кило захар две злоти (0,43 евро), сега вече струва повече от осем (1,78 евро)", оплаква се Барбара. Тя и съпругът ѝ са се отказали и от планираната покупка на нов автомобил .

България

По данни на Националния статистически институт инфлацията през юни 2022 достигна почти 17% – най-високото ниво за последните 24 години. Най-значително поскъпнаха някои основни хранителни продукти - брашно, захар, олио, но също и кафето. 

"Цените в магазините се увеличиха с една трета", твърди Галя, която продава плодове и зеленчуци в магазин на Черноморието. Самата тя не е променила цените в сравнение с миналото лято.

" И доставчиците ми не са сложили по-високи цени. Само цените на малините и къпините са скочили, тъй като тази година берачите искат по-високи дневни надници – между 25 и 30 евро", поясни тя.

Поскъпването се наблюдава още в ресторантите и хотелите по морето, в резултат на което се забелязва отлив на туристи, пише DW. Както разказва Галя - никой готвач не се хващал на работа за по-малко от 100 лева дневна надница, докато миналото лято взимали половината. Тя смята, че повишението на цените е създадено изкуствено - от алчни посредници. Икономистът Георги Ганев от своя страна е убеден, че балонът на инфлацията скоро ще се спука. "Щом се изчерпа свободната парична маса, която сега е в обръщение, търговците ще бъдат принудени да свалят цените", прогнозира той.

Гърция

През август Атина изглежда опустяла – хората са заминали из провинцията или на курорт по островите, които след две години пандемия сега се радват на небивал туристически интерес. 

"Радваме се на туристите, но се тревожим от поскъпването, споделя таксиметровият шофьор Наполеон. Инфлацията в страната за първи път от 28 години е достигнала двуцифрено число – през юли е била 11,6%. Гърците, които изкарват средно по 966 евро на месец, са изненадани най-вече от цените на храните, тока и горивата. 

"За да пестят бензин, много таксиметрови шофьори не включват климатика, макар да е изключително горещо", обяснява Наполеон. Шофьорите, които са изкарали по-малко от 30 000 евро миналата година, са получили от правителството субсидия за цените на бензина.

"Аз получих 200 евро и се зарадвах. Въпреки това, трябва да работя 12-13 часа на ден, което пак се оказва недостатъчно, за да успея да си напазарувам всичко, което искам“, разказва Наполеон.

Търговецът на зеленчуци Никос пък смята, че държавата трябва да направи повече за селскостопанското производство. "Цените на торовете, пестицидите и бензина се увеличиха с 30%. Търговците се опитваме да не прехвърляме това увеличение директно на потребителите, защото и те просто не смогват. Въпреки това, сме принудени да вдигнем цените", жалва се той.

Увеличението при хранителните стоки през юли е от 13 на сто спрямо същия месец на миналата година. "Клиентите вече не купуват спонтанно, а дълго гледат цените и все повече пресмятат какво могат да си позволят", категоричен бе Никос.

Румъния

През юни 2022 инфлацията в Румъния беше 15%, особено силно са скочили цените на енергията. Между август 2020 и август 2021 година енергийните цени са се увеличили с 25 на сто. Покрай войната в Украйна и санкциите срещу Русия цените продължават да растат.

Това засяга предимно пенсионерите като Даниел, който живее в малък град в Западна Румъния. Преди година сменил старата си печка на дърва с модерно електрическо отопление. Но оттогава насам разходите за електроенергия са се увеличили около четири пъти и му се налага да харчи повече от една трета от пенсията си само за газ и ток. Доволен е, че е успял да намери по-евтин доставчик и се чуди как страната му, която разполага със собствени газови ресурси, има една от най-високите тарифи в Европа. На 27 юли цената за мегават електроенергия в Румъния бе 516 евро, докато в Полша бе 235 евро, а във Финландия – 83 евро.

Поскъпнали са токът, бензинът и много от хранителните продукти като традиционното местно сирене.

"Напоследък продаваме по-малки количества", разказва Аурора, която работи на пазар в центъра на Букурещ. Според нея тенденцията се дължи на това, че младите хора са заминали по отпуски, но пък "пенсионерите са останали в града, а те премислят по два пъти, преди да купят нещо, защото всичко е поскъпнало".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК