Ученичка скубе и блъска друго момиче в столичен търговски център, ДАЗД се самосезира

Родителите да намират време да разговарят с децата си в забързаното си ежедневие, призова Елеонора Лилова

11.08.2022 | 15:39 Редактор: Елеонора Танева
Ученичка скубе и блъска друго момиче в столичен търговски център, ДАЗД се самосезира

Държавната агенция за закрила на детето се самосезира по случай на физическо насилие над дете от друго дете в София. ДАЗД незабавно  уведоми директора на Дирекция "Социално подпомагане" – Лозенец и началника на 04 РУ – СДВР за предприемане на действия по компетентност. За случая е изискана и информация и от ръководството на търговския център, уточниха от ДАЗД.

На кадри, разпространени TikTok се вижда как момиче блъска и скубе своя връстничка в столичен търговски център. Видеото с  агресията е заснето от други деца, а клипът е разпространен в социалната мрежа.

Служителите от Дирекция „Социално подпомагане“ имат правомощията да работят на терен, както с детето, жертва на насилие, така и с детето, което го е извършило. При необходимост ще бъдат насочени към ползване на социални услуги, както за подкрепа, така и за преодоляване на агресивното поведение.

"Отново сме свидетели на акт на агресия между деца, заснет и тиражиран в онлайн пространството. Сигурна съм, че всички замесени деца имат своето обяснение за случилото се и ролята на възрастните  като превенция, а и като последствие е отново на дневен ред. Наша задача в този момент е децата да разберат, че нещо, което им се струва безобидно и забавно, може да е твърде опасно и с тежки последствия за друго дете", коментира председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.

Тя призовава родителите да намират време да разговарят с децата си.

"Децата са изключително умни, но и също толкова чувствителни и изискващи внимание колкото и да сме заети в ежедневието. Затова е важно да намираме време и за разговори с тях по теми за комуникация и емоционална интелигентност с другите. Дължим им ги, за да удовлетворяваме потребностите им и да не стигаме до подобни ситуации ", добави Лилова.