Министър Милков: Присъединяването ни към ОИСР е сериозно интеграционно усилие

Правителството прие Проект на Постановление за организация и координация на процеса на подготвителни дейности

11.08.2022 | 14:25 Редактор: Теодора Патронова
Министър Милков: Присъединяването ни към ОИСР е сериозно интеграционно усилие

"Присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е най-сериозното интеграционно усилие на страната ни след приемането ни в ЕС и НАТО".Това заяви министърът на външните работи Николай Милков на пресконференция в Министерския съвет. Правителството прие днес на свое заседание Проект на Постановление за организация и координация на процеса на разговори и подготвителни дейности за присъединяване на Република България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Постановлението определя функциите на Междуведомствения координационен механизъм и начините на взаимодействието му с Министерския съвет с цел провеждане на единна национална политика на България по въпросите, свързани с процеса на присъединяване към Организацията.

Приемането му има ключово значение за изготвянето във възможно най-кратък срок на първоначален меморандум, в който страната ни трябва да представи своята позиция и самооценка по всички действащи правни инструменти на ОИСР.

"Целта ни е до края на септември да бъде изготвен първоначалния вариант на меморандума, по който трябва да работим и който е отговор на пътната карта, дадена ни на 10 юни тази година. Задачата ни е да го финализираме до края на октомври и да го представим през ноември", подчерта външният ни министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК