Капитанът на кораба "Рожен" разказа подробности за месеците в пристанището Черноморск

Моряците не са били блокирани и до напрежение на борда не се е стигало

09.08.2022 | 19:21 Редактор: Теодора Патронова

Моряците от кораба "Рожен", които прекараха пет месеца в пристанището Черноморск, не са били блокирани и до напрежение на борда не се е стигало. Това разказа капитанът на кораба, който от вчера вече е във Варна, заедно с още трима от моряците.

Четиримата български моряци, които бяха на кораба Рожен, се завърнаха у нас. След договорения коридор за износ на зърнени товари, той отплава от Украйна за Истанбул. Капитанът, който изведе плавателния съд от пристанището в Черноморск, разказа подробности

"Нямаше екстремни ситуации и всичко беше под контрол. Там, където бяхме ние, военни действия не са се водили", обясни Кирил Карапанов.

Оказва се, че блокирани моряци не е имало. Екипажът на кораба е получавал редовно храна и вода. В момента на плавателния съд има 18 души.

"Рожен" е вторият кораб, контролиран от българска компания, попаднал в капана на конфликта. "Царевна" все още чака разрешение за отплаване от Мариупол. Неуспешни бяха опитите на правителството на Кирил Петков да осигурят извеждането и на двата кораба от пристанищата, макар че властите в Украйна да поеха подобен ангажимент.

 "Бяхме първият кораб, който излиза от украинско пристанище и ни прави чест. Имаше и разминиране и продължава да има потопени обекти" обясни изп. директор на "Параходство БМФ" Александър Калчев.

По първоначални данни около 5 милиона долара са щетите за компанията собственик на "Рожен"

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК