5,30 лв. за кубик вода: Хората ще изнемогват със сметките, оранжерии ще затворят

Кметът на община Кубрат е подал жалба до Административния съд в София

08.08.2022 | 17:50 Редактор: Тодор Петров

Расте недоволството в различни градове в страната заради ценовия скок на водата от 1 август. Кметът на община Кубрат е подал жалба до Административния съд в София срещу решението на енергийния регулатор, с което от началото на август жителите на общината плащат по 5,30 лв. за кубик.

Георги Чуков е пенсионер с 30 години трудов стаж и минимална пенсия. Казва, че не знае как ще се справи с новата цена на водата. 

"Досега плащахме 25-30, сега ще отиде към 50 лв. Как да се оправяме?. Храната и тя е скъпа. Без вода не може, без хляб и манджа не може, имам за 100 лв. лекарства, аз съм диабетик", оплака се жителят на Кубрат.

В общината 70 процента от трудоспособното население е на минимална заплата, а останалите са безработни. Пенсионерите разчитат най-вече на децата в чужбина. От енергийния регулатор обясняват поскъпването със загубата на вода и т.нар. социална поносимост, заложена в бизнес плана на ВиК-оператора. 

И община Кубрат, и общинският съвет категорично не го приемат. Затова кметът обжалва решението на енергийната комисия.

"При положение, че социалната поносимост става 5,30 за 2022 г., за 2023 г. се очаква 5,43, 2024 – 5,69, а същевременно инвестиции нямаме. Самият бизнес, по малките населени места имаме оранжерии, още сега започнаха да мислят за закриване на оранжериите. При тази цена на водата не могат да реализират продукцията", обясни кметът Алкин Неби.

Жителите на Кубрат се надяват съдът да уважи жалбата на кмета и да отмени поскъпването.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК