Николай Чирпанлиев: В България остават най-вече бежанците, които са неграмотни

От Държавната агенция за бежанците настояват за промяна на Дъблинския регламент

21.07.2014 | 11:38 Редактор: Мариета Иванова
Николай Чирпанлиев: В България остават най-вече бежанците, които са неграмотни

В България остават най-вече бежанците, които са неграмотни, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев. Той допълни, че много често това са хора, които и в собствената си държава не са имали изяснен произход и „които заявяват, че няма да работят, защото са ги излъгали, тъй като са очаквали, че след като получат хуманитарен статут, те ще бъдат приети във всички европейски държави, към които са се устремили“.
Чирпанлиев посочи още, че през месец май от Държавната агенция за бежанците е предложила пред членовете на миграционните служби в Европа да бъде пременен Дъблинският регламент, според който се извършва приемането на бежанци в страните-членки.

„Не може, според нас, географският принцип е основополагащ и водещ при приемането на бежанците. Географският принцип означава, че ние държавите, които сме на пътя на бежанските потоци, винаги ще бъдем ангажирани с отговорността, първо да ги приемем, да ги настаним, да осъществим всички процедури по даване на статут, а след това и да ги интегрираме“, поясни Чирпанлиев.

Той допълни, че друго искане от наша страна е действително да бъде приложен принципът на солидарността между страните- членки по отношение на приемането на бежанци.

Вижте какво още каза той от видео файла.