Радев: Напрежението се покачва, рискът войната да обхване нови територии е реален

"Стотният кабинет няма да има 100 дни толеранс", заяви новият служебен премиер - Гълъб Донев

02.08.2022 | 13:47 Редактор: Искра Ангелова

Стотното правителство на България положи клетва пред герба на Републиката. 

Държавният глава отчете като основен приоритет на служебния кабинет сигурността на страната в условията на енергийната криза и войната в Украйна.

"Напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален. Глобалната енергийна криза неизбежно ще изостри социалното напрежение в идните месеци. Служебният кабинет трябва да се води от два важни приоритета - сигурност на доставките и цена на енергоносителите. И допълните кризи, които са били спестени на предишните три служебни правителства - обществена умора от острото политическо представяне, вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забуксувала съдебна реформа", заяви държавният глава.

За да намерят решения в полза на граждани президентът издига за служебен премиер Гълъб Донев. В първото си слово, начело на държавата, Донев заяви, че стотният кабинет няма да има 100 дни толеранс.

"Не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона. Отговорността към хората и тяхното доверието те пазят от загуба на равновесие, без значение колко високо в управленската йерархия в държавата се намираш", подчерта новият служебен премиер.

И се обърна към министрите, които ще ръководи.

"Очаквам работа на 100% по следните направления - организиране и провеждане на честни избори, възстановяване на доверието между институциите, които представляват държавата. Намиране изход от всички завещани кризи, сваляне на политическото напрежение, продължаване на работата по плана за възстановяване и устойчивост.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК