Как 2-годишно момиченце живя с монета в хранопровода месец и половина

Мелиса няколко пъти вдига много висока температура без никакви други симптоми

29.07.2022 | 12:53 Редактор: Теодора Патронова

Лекари от Бургас спасиха дете, живяло с монета в хранопровода близо месец. Двегодишното момиче вече е изписано от болницата.

2-годишната Мелиса поглъща монета по време на игра. Родителите и разбират от лекарите след повече от месец, когато детето започва да проявява необичайни симптоми.

"Впоследствие обаче започва да вдига температура и личният лекар се усъмнява. След прием на два различни антибиотика, последва рентгенова снимка, тогава вече се вижда самото чуждо тяло", обясни д-р Ивайло Илиев от отделение УНГ на УМБАЛ - Бургас.

За лекарите е истинска мистерия как детето е живяло толкова дълго чуждо тяло в хранопровода.

"Доста странно ми е, почти бяхме сигурни, че не е невъзможно това нещо, но вероятно заради малкия размер на монетата от 20 ст., тя не е предизвикала сериозни трудности за детенцето за хранене за поемане на течности", коментира д-р Илиев.

"При попадане на чуждо тяло в хранопровода, лигавицата реагира, което може да доведе до сериозни усложнения, като перфорация на самия хранопровод и последствия, които могат да бъдат с фатален изход", поясни д-р Пролет Боздукова от УНГ-отделението на УМБАЛ - Бургас.

В отделението често спасяват деца със заседнали предмети в гърлото и дихателните пътища, но за първи път срещат чуждо тяло, престояло толкова дълго време. Случаят ще бъде описан в научна публикация. 

Вижте повече в репортажа на  Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК