Впечатляващи демонстрации по морска сигурност на "Бриз 2022"

Учението се проведе в Бургаския залив

22.07.2022 | 20:53 Редактор: Теодора Патронова

Първото мащабно учение в Черно море "Бриз 2022" след конфликта в Украйна започна в Бургаския залив. 

Овладяване на кораб, превзет от терористи, гасене на пожар на пасажерски кораб, обезвреждане на морска мина бяха само част от 13 епизода, изпълнени по време на ВИП деня на военноморското учение.

"Операция по морска сигурност, която е много релевантна в днешно време на фона на събитията в Украйна. Съобразяваме се с обстановката, но сме в непрекъсната координация с морското командване на НАТО и всяка една потенциална опасност се споделя, координира, наблюдава", обясни началникът на отбраната Адмирал Емил Ефтимов.

В учението се включиха 24 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета, 4 вертолета и 1390 военнослужещи от 11 държави. Впечатляващо беше участието на морската патрулна авиация. От началото на конфликта в Украйна подобно мащабно учение в Черно море не е имало.

"Бяха отложени доста такива учения. Черно море трябва да бъде едно спокойно море и БВС и съюзническите държави имат достатъчно възможности сили да направят така, че морето да ни е спокойно и да имаме нормални линии на търговско и пасажерско корабоплаване", изтъкна началникът на Щаба на ВМС капитан първи ранг Камен Кукуров.

Военният министър Драгомир Заков коментира пред журналисти значението на подготвяния от Съединените щати Законопроект за обезпечаване на сигурността в Черноморския регион.

"За първи път в САЩ на толкова високо равнище се признава стратегическо значение на Черно море. Той отдавна е признато като стратегическа зона за НАТО, като това до голяма степен се дължи на позицията на България. Сега вече имаме още един елемент – ключова зона в стратегията на САЩ. Това е много важно за България, тъй като е важно за сигурността. Така че от тук нататък ние ще разчитаме много и на нашия съюзник отвъд Океана", каза министърът в оставка.

По време на учението стана ясно, че модернизацията на военния ни флот върви по план.

"Не всичко може да бъде ново, но ние може да търсим прагматични решения, за придобиване на способности втора ръка, които да съответстват на обстановката и нашите нужди, но и да спестим ресурс на държавата", добави адм. Емил Ефтимов.

Вижте повече в репортажа на  Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК