Овчарската салата отвя конкуренцията - най-добрата е сред 50 студени ястия от цял свят

Шопската заема престижното четвърто място

22.07.2022 | 20:05 Редактор: Ирена Бакърджиева

Овчарската салата оглави класацията за най-оценени 50 студени ястия от цял свят. В английско проучване престижното второ място заема салата Снежанка, а на четвърто е Шопската.

Българският кулинарен шовинизъм не е мираж, а чиста истина. Баницата, Шопската салата, домашната ракия и киселото мляко присъстват винаги, когато представяме страната си. Преди дни пътеводителят за традиционни храни "Тейст атлас" постави Овчарската, Шопската салата и салатата Снежанка първи в своята класация. Главният готвач Сали Али разказва историята на най-популярната сред тях.

"Тя започва 1956 г. от готвач-майстори, които са в "Балкантурист", през годините претърпява много промени. Чушката, сиренето, през 1970 е нещо задължително за салатата да има настъргано краве сирене. Олиото си е типично за България, зехтина има този привкус на маслини, който не е в излишък, защото все пак си слагаме и маслини. Декорира се с цели маслини и стрък магданоз. Има спорове за Снежанка салата, дали е кисела краставичка или прясна, въпрос на сезонност е", казва главният готвач.

Всъщност салатата напуска пределите на страната ни още през миналия век.

"Шопската салата излиза извън България към Сърбия, Северна Македония, Чехия, Словения, като в Словения се добавя захар. В Чехия беше без печена чушка", допълва Сали Али.

През годините едно от модните течения наложило добавянето и на репички в рецептата. Традиционализмът обаче се оказва по-силен и салата остава в автентичен вид.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК