Пожари в Капатово стигат до прозорците на къщите - каква е причината?

Местните постоянно са готови за евакуация при евентуален пожар

20.07.2022 | 18:21 Редактор: Ваня Кузманова

В петричкото село Капатово проблем с електропреносната мрежа причинява постоянни пожари, които застрашават къщите на местните хора. Те настояват за спешна реакция, защото щетите винаги са големи, а огънят много често стига буквално до прозорците им.

При последния пожар са изгорели около 50 декара сухи треви около селото, една цяла оранжерия и огромни количества складирано сено, което пожарникарите затворили да гори в плевнята, за да не се разгаря допълнително. 

"Страшно е много, много. Ако е обикновен пожар, добре, случва се. Ама това е един и същи пожар, едно и също нещо се повтаря всяка година, как да живеем ние, как да отидем на работа, да няма никой?", казаха местните жители.  

Пожарите тръгват обикновено в следобедните часове, когато е най-топло. Тогава в селото младите хора ги няма, защото са на работа. В къщите са обикновено възрастните и трудноподвижните. 

Според част от местните хора пожарите тръгват заради неизправен трафопост. От електроразпределителното дружество обясниха, че той е частна собственост и не отговарят за него. Собственикът обаче е категоричен, че проблемът не е в трафопоста, а в далекопровода. 

"Това е 20 хил. волта, което е от трафопоста, след трафопоста са 380 волта, което в момента не работи и няма консумация. Винаги се получава токова дъга, която гръмва, изключва подстанцията на далекопровода, пада огнено кълбо и тръгва пожарът. Това е от 5 до 7 години назад", посочи собственикът на трафопоста Илия Козарев.  

До момента точната причина за непрекъснатите пожари в района на далекопровода и трафопоста не е ясна. И в селото постоянно са готови за евакуация при евентуален пожар.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК