Жесток е бил ударът в катастрофата край Плевен, скоростта - много висока

Русинова: Странно е, че две еднотипни тежки катастрофи стават на едно и също място

17.07.2022 | 18:43 Редактор: Ирена Бакърджиева

Инфаркт, който е получил единият шофьор, е вероятната причина за тежката катастрофа на пътя Плевен - Ловеч, в която в събота загинаха петима души, сред тях и две бебета. Това е една от основните версии, по които работи Окръжната прокуратура в Плевен.

Според експерти пътният участък е равен, без проблеми в настилката и с добра видимост. Вероятно обаче заради възникнал здравословен проблем на водача единият автомобил е навлязъл в насрещното платно. Освен двете малки деца, в катастрофата загинаха двамата шофьори на 60 и 31 години и жена на 54 години. Други две жени на 21 и 51 години са в болница.

"В университетската болница "Д-р Георги Странски" са постъпили две жени. По-младата, около 20-годишна, е със счупен шиен прешлен и счупена ръка. Настанена е в клиниката по неврохирургия и я лекуваме. Другата жена, около 50-годишна, е с малък кръвоизлив в мозъка, със счупена ръка и счупен крак. Настанена е в интензивното отделение към клиниката по хирургия. И двете са в съзнание в момента и са стабилизирани", коментира говорителят на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" Момчил Цветков.

Пътният експерт Диана Русинова е направила оглед на двете коли.

"Тези коли са много смачкани, дори ако не бяха паркирани със задниците напред, нямаше да мога да разбера какви са тези автомобили. И на двата автомобила двигателят е влязъл на мястото на шофьора, тоест ударът е бил много голям, а скоростта много висока", заяви пътният експерт от Европейския център за транспортни политики.

На същото място през 2017 година загиват 5-ма души. Тогава в катастрофата участва и автобус, а сред жертвите са майка с детето ѝ.

"Странно е, че два толкова еднотипни пътни инцидента стават точно на едно и също място. Лично мен би ме накарало да изследвам приликите и разликите между двата пътни инцидента. Разбира се, за ограничението на скоростта трябва да се въведе национална политика, а за изкуствените неравности - не е много добре да се слагат, тъй като с високата скорост може да се предизвика едно по-голямо ПТП и да стане злополука", твърди Диана Русинова.

В катастрофата в събота на пътя Ловеч - Плевен загинаха 2 деца. Едно то тях е 7-месечно бебе, което загина заедно с баща си на път към Троянския манастир, където е предстояло кръщенето му. Семейството било от село Милковица, където е обявен тридневен траур.

Вижте повече в репортажа на  Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК