fallback

Ексклузивно зa Bulgaria ON AIR: Кой е арестуваният пилот и нарушил ли е въздушното пространство

Говори Антон Георгиев - колега на пилотиралия Чесна -150 Валери Илиев

14.07.2022 | 09:53 Автор: Петя Кръстева

Самолетът, прихванат от българските ВВС, не е нарушил българското въздушно пространство. Това коментира за Bulgaria ON AIR Антон Георгиев, колега на пилотиралия самолетa нарушител Валери Илиев. 

Учебният самолет Чесна -150, който е собственост на летателното училище в Плевен, е изпълнявал полет във въздушно пространство клас G, което е до 600 метра. 

"Това пространство е създадено за безопасността на полети на точно такива самолети. Не се изисква нито транспондер, нито радиовръзка“, коментира пред Bulgaria ON AIR Антон Георгиев.  

По думите му противно на стандартната процедура в подобни случаи, при която самолетите се съпровождат до военни летища, Чесна -150 е съпроводен от Миг-29 до летище "Бохово" край Плевен или до летището, от което е и излетял. След кацането на летището в Бохово пилотът е прибрал самолета в хангара, а след това на място идва и полицията. Пилотът е арестуван.

В утрешния ден Валери Илиев, пилотирал самолета нарушител, е трябвало да постъпи в болница за планова операция. Илиев има продължителен опит в гражданската авиация като пилот и инструктор с над 50 хил. летателни часа зад гърба си.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback