fallback

Доц. Кунчев: Няма логика да налагаш мерки, които не съответстват на ситуацията в една област

Новите мерки може да са факт още от понеделник, като сред тях е задължителното носене на маски само на определени места

13.07.2022 | 17:45 Автор: Ирена Бакърджиева

Заради надигащата се нова вълна на Ковид-19 здравните власти предлагат нов пандемичен план. С него ще могат да се въвеждат мерки както на областно, така и на национално ниво.

"Ако има значителни разлики, няма логика да налагаш мерки, които не съответстват на ситуацията в една област, но страната е достатъчно малка и много са динамични събитията, разлики в областите могат да се случат в рамките на няколко дни до седмица", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Новите мерки може да са факт още от понеделник, като сред тях е задължителното носене на маски само на определени места - лечебни заведения, социални домове и места, на които се събират повече хора.

"Вие виждате вече втори-трети ден новите случаи са над хиляда дневно. Наясно сме, че това е само айсбергът, има поне 5-6 пъти повече заболели. Средата или края на август ще достигнем максимални стойности на заболели", смята доц. Кунчев.

Работи се и за това общопрактикуващите лекари да могат да дават направления за бързи тестове, както и да правят тестове на място.

"Личните лекари трябва да имат възможност да правят бърза диагностика на място и да могат да дават направления за PCR изследване", коментира той.

И докато през последните дни расте броят на хората, които носят маски в магазините и градския транспорт, има и такива, които не подкрепят въвеждането на нови мерки.

"Това ще е голям минус за обществото, защото хората тъкмо свикнаха, че могат да се движат спокойно, без такъв вид ограничения, и според мен те все още си спазват един вид дистанция", заяви Пламен.

"Аз мисля, че това е отговорност на всеки един от нас и ако всеки е достатъчно отговорен, може да се избегнат тези мерки", каза жителка на София.

С около 5 пъти са желаещите да си поставят ваксина в сравнение с миналия месец, като по-голямата част от тях искат да си поставят втора бустерна доза.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback