Зов за помощ: Малката Кати от Елин Пелин се нуждае от нас, за да продължи да живее

Детето е на година и 10 месеца и вече се лекува в болницата в Истанбул

11.07.2022 | 15:55 Редактор: Тодор Петров
Зов за помощ: Малката Кати от Елин Пелин се нуждае от нас, за да продължи да живее

Община Елин Пелин подкрепя каузата "Да помогнем на Катерина". Катерина Валериева Иванова от Елин Пелин е само на 1 година и 10 месеца.

През май 2021 г. детето е диагностицирано със злокачествен тумор - невробластом в гръдния кош, който успява да обхване всички кръвоносни съдове около сърцето.
През юни 2021 г. на детето е направена изключително сложна операция в "Пирогов" за отстраняването на тумора. При контролно изследване ЯМР след операцията се установява, че е останало изключително малко парче от тумора, а на втория месец при последващ PET скенер се вижда, че туморът е нараснал със същите размери както преди операцията.

При направени 7 курса химиотерапия в София няма никакъв ефект върху невробластома. Родителите са насочени от онколога към втора операция на детето за премахване на тумора, но такава е отказана от българските лекари, тъй като това е изключително рисковано и животозастрашаващо. Хирургът насочва семейството към лечение в чужбина, а онкологът към операция в чужбина.

И така от месец март 2022 г. до момента родителите все още нямат предложено лечение в чужбина от Здравната каса. След като е отказана операция в София и разбират колко време отнема съдействието на Здравната каса, родителите намират специалист в Турция и от месец март 2022 г. насам Кати се лекува в болница в Истанбул.

До момента са направени 4 курса химиотерапия, частична операция, при която беше махната много малка част, множество изследвания и биопсия. Всичко това родителите успяват да платят с лични средства, помощ от семейството им и приятели. За следващото лечение на Кати има оферта, която включва химиотерапия и имунотерапия за 6 курса на стойност 250 000 евро. Тази сума е непосилна за младото семейство.

Родителите се обръщат с апел за помощ и молят от сърце за вашата помощ Кати да оздравее.

Тъй като детето се лекува вече в болницата в Истанбул, а родителите са при него в Турция, те нямат възможност в момента да открият дарителска сметка, затова събират необходимата помощ по сметката на майката, съобщават от община Елин Пелин.