Доц. Кунчев: В началото сме на нова Ковид вълна

Според него в началото на август ще достигнем максимални стойности

07.07.2022 | 18:31 Редактор: Ирена Бакърджиева
Доц. Кунчев: В началото сме на нова Ковид вълна

Четвърта област у нас влезе в жълтата зона. Заради увеличението на заразените маските в някои лечебни заведения отново стават задължителни. Броят на заразените с Ковид в България продължава да расте. Враца е поредният регион, който навлезе в жълтата зона за разпространение на COVID-19. Така общо областите стават 4 - София град, Варна, Бургас и Враца.

Очаква се в следващите 5 дни тази бройка да нараства. На този фон от Министерството на здравеопазването разпоредиха носенето на защитни маски във всички лечебни заведения в градовете с висок ръст на заболеваемост.

"Да, ние сме в началото на вълна. Няма никаква изненада в това, защото тя не започна от България. Тя започна от Китай, след това обхвана Западна Европа, Южна Европа и сега е при нас. Вероятно някъде в началото на август ще достигнем максимални стойности", коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Той допълва, че човек може да носи маска там, където прецени, че му е необходима.

"Това, което ще направим още днес с писмо от министъра на здравеопазването, е да разпоредим на директорите на регионалните здравни инспекции поне в най-големите и най-засегнатите градове това да бъде направено с тяхно предписание в лечебните заведения.", заяви Кунчев.

От Здравното министерство призовават към повече отговорност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК