ИПБ до Рашков: 233-ма загинали и 410 инвалидизирани в катастрофи за 6 месеца

Над 800 души трайно са загубили своята трудоспособност

07.07.2022 | 10:05 Редактор: Искра Ангелова
ИПБ до Рашков: 233-ма загинали и 410 инвалидизирани в катастрофи за 6 месеца

Равносметката към днешна дата (07.07.2022 г.) от началото на годината е 233 загинали, 410 инвалидизирани и над 800 трайно загубили своята трудоспособност от безумната държавна политика за безопасност на движението по пътищата. Това посочват от Института по пътна безопасност в отворено писмо до министър Бойко Рашков, изпратено до медиите.

"30 души загинали в повече от началото на годината са достатъчно сериозна причина да преосмислите и коригирате грешните решения, които продължават да ни водят към ужаса на пътнотранспортния травматизъм. Силно вярваме, че обществото, което ви е натоварило с това да бъдете флагман в борбата срещу корупцията и порочните модели ще предизвика във вас размисъл и покаяние, защото когато взимате решението да назначите за шеф на столичния КАТ човек на 59 години и 9 месеца, с повдигнати две обвинения, пенсиониран през 2011 г., давате ясен сигнал на всички служители за безпринципност и управленска немощ, която демотивира служителите, призвани да пазят живота и здравето на участниците в движението по пътищата", пишат от ИПБ.

"Противоречивите ви сигнали, които подавате към служителите на МВР с това, че от една страна освобождавате служителите, които получават пенсия, а в същото време назначавате за шеф на КАТ пенсиониран от 2011 г. служител, който след 3 месеца ще навърши пределната възраст, с която може да работи в системата на МВР, по този начин се обезсмисля труда на служителите от "Пътна полиция".

С наши становища и писма многократно сте уведомяван за токсичната професионална среда в столичния КАТ, предизвикана от вашите управленски решения. През последните седмици всеки ден се констатира неправоспособни и непълнолетни шофьори да причиняват смърт по нашите пътища. Имитирането на контрол и симулативното присъствие на пътя от страна на КАТ е една от основните причини за усещането за липса на правова държава. Надяваме се, че ви е известно, че поведението на пътя е проекция на поведението ни в живота въобще и обратно", допълват от Института по пътна безопасност.

"Малкото време, което остава на кабинета "Петков", е възможност за вас и за нас да коригираме грешките и недоразуменията, с които причиняваме смърт по нашите пътища", завършват те.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК