Д-р Симидчиев поиска връщане на маските в болниците и градския транспорт

За последното денонощие има рязък ръст на новите случаи на коронавирус

05.07.2022 | 13:42 Редактор: Теодора Патронова

Рязък ръст на новите случаи с Ковид-19 в страната - 942 са те за денонощието. 14 процента от пробите са положителни. Леко се покачва броят на настанените в болници - почти 400 са пациентите, 30 са в интензивни отделения. Трима души са починали. 1200 дози ваксини са поставени за последните 24 часа. 

Три области в страната вече се намират в жълтата зона по заболеваемост. Въпреки че здравни експерти казват, че следваща Ковид вълна би преминала по-леко от предишните, те все пак препоръчват отново да се въведе носене на маски поне в болниците и градския транспорт, където има най-голямо струпване на хора. 

Заместник- председателят на Комисията по здравеопазване в парламента д-р Александър Симидчиев препоръчва поне в жълтите зони някои мерки отново да се въведат.

"Това, което наблюдавам при част от моите пациенти, е температура, която ту се вдига, ту спада. Това е много мъчително за част от тях. Това е една от причините да търсят помощ и диагностика. Хора, които го карат по-леко, не търсят диагностика въобще, те просто си го карат като летен грип. Места, където има голяма концентрация на болни хора, например в болниците, да стане задължително носенето на маски. В градския транспорт също, защото това са двете места, където в най-голяма степен този вирус може да се разпространява в момента", обясни зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в парламента д-р Александър Симидчиев. 

От здравното министерство отново припомнят симптомите на Ковид-19 - повишена температура, кашлица, обща отпадналост, болки в мускулите и ставите, главоболие, болки в гърлото, запушен нос или хрема. Препоръчват спазване на дистанция, носене на маски на закрито и там, където има струпване на хора, както и ваксинация.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК