Радев към Байдън: Приоритет в стратегическия диалог е отмяната на визите за САЩ

Президентът приветства подкрепата на САЩ за повишаване на енергийната сигурност и за модернизиране на българските въоръжени сили

04.07.2022 | 10:14 Редактор: Теодора Патронова
Радев към Байдън: Приоритет в стратегическия диалог е отмяната на визите за САЩ

Държавният глава Румен Радев изпрати поздравителен адрес до президента на САЩ Джо Байдън по случай Деня на независимостта – 4 юли. 

"Като стратегически съюзници нашите две страни си сътрудничат ефективно в усилията за справяне с регионалните и световни предизвикателства", посочва президентът Румен Радев в своето поздравление до американския си колега. Пожелава му крепко здраве и успешна работа за благоденствието на американския народ, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев подчертава съдържателния двустранен дневен ред в сфери от взаимен интерес като сигурност и отбрана, правоприлагане, борба с тероризма, икономика и търговия, култура и контакти между народите на двете страни. В писмото си българският президент приветства подкрепата на САЩ за повишаване на енергийната сигурност и за модернизиране на българските въоръжени сили. Значението на стратегическото партньорство между България и САЩ в редица области, особено на фона на срива на международната система за сигурност, вследствие на войната на Русия срещу Украйна, също е откроено в писмото на държавния глава.

"България и САЩ могат да направят още много за разгръщане на пълния потенциал в отношенията помежду си", посочва Румен Радев и отбелязва ускоряването на икономическите отношения между България и САЩ през последните години. Президентът подчертава още, че сред непосредствените приоритети е внасянето на нов импулс в стратегическия диалог между двете страни, включително и чрез присъединяването на България към Програмата за безвизови пътувания на САЩ и сключването на двустранно Споразумение за социална сигурност.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
vasil tanev
преди 1 година
и моите поздравления БАИДЪН по повоод праздника и ако може по малко намеса в нашата държава би било още по добре ипо весело на праздника Сигнализирай за неуместен коментар