Мълния подпали училището в Раковица, стартът на учебната година е под въпрос

Няма пострадали, спасен е училищният инвентар

27.06.2022 | 19:01 Редактор: Тодор Петров

Мълния подпали училището във видинското село Раковица. Инцидентът стана късно снощи, а щетите са огромни. За щастие няма пострадали, но стартът на новата учебна година остава под въпрос.

Сигналът за инцидента е подаден малко преди 6 часа сутринта в неделя. 

"В 6:30-7:00 часа пристигнах, защото ми се обадиха да дойда в училището и тук вече имаше хора, даже и пожарните бяха дошли", каза Сашо Миланов - учител в ОУ "Христо Ботев". 

Мълнията удря толкова силно, че пламва едната част на училището, която се е ползвала за клуб на пенсионера. Часове наред три противопожарни екипа са гасили огъня. От сградата, в която учат децата, е засегнат само покривът. Спасен е училищният инвентар. 

"Това, което беше най-важно за нас, е да отцепим старта от новата постройка, в която са ни класните стаи. Там е компютърната ни зала и най-вече архивът, защото ако беше унищожен архивът, прикючваме с одисеята училище село в Раковица", подчерта Миланов. 

Комисия от Община Макреш вече е огледала щетите и тепърва ще се изчислява колко ще струва възстановяването на училището. Според кмета ремонтните дейности няма да приключат до началото на новата учебна година, затова вече се мислят алтернативни варианти. 

"Търсим вариант за сграда в Раковица, която да се ползва временно или пък дори и закритото училище в Макреш, което да се ползва за един срок или една учебна година", заяви кметът на Макреш Митко Антов. 

Част от парите ще дойдат от застраховката на училището, друга част ще поеме общината, увери кметът. Мисли се и за разкриване на дарителска сметка. 

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК