Историческо: НС даде зелена светлина за вдигането на ветото срещу РСМ за ЕС

За предложението на ДБ гласуваха 171 депутати

24.06.2022 | 13:36 Редактор: Тодор Петров

След разгорещени дебати - със 170 гласа "за" и 37 "против" депутатите одобриха решение, което да отблокира процеса на интеграция на Северна Македония в Европейския съюз. Одобрено беше предложението на "Демократична България", което обаче включва и четири условия:

Гарантиране на вписването на българите в конституцията на Северна Македония, да няма каквото и да е допускане, че България признава "македонски език", Европейската комисия да следи за изпълнението на добросъседството и включване на референция в преговорната рамка на двустранните протоколи по договора за добросъседство между двете страни от 2017 година.

Решението бе подкрепено от депутатите на "Продължаваме промяната", "Демократична България", ГЕРБ и ДПС. Повечето депутати от БСП се въздържаха, а от "Има такъв народ" и "Възраждане" гласуваха "против". 

Днес в пленарната зала депутатите последователно отхвърлиха предложенията на ДПС и ГЕРБ, преди да одобрят това на ДБ. 20 народни представители се въздържаха при гласуването. В пленарната зала се чуха много обвинения, остри реплики и противоречиви мнения.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
БЪЛГАРИН
преди 1 година
1
0 rate up comment rate down comment 2
Позор
преди 1 година
Вие и правителството сте позор за България! Македония и Албания си позволяват да ни обиждат, а тези предатели им паднаха на колене, за да благодарят за унижението. Жалки сте! Сигнализирай за неуместен коментар