Проекторешението на ДБ по казуса с РСМ влиза в парламента

То предвижда НС да даде мандат на правителството да одобри предложението на френското председателство на ЕС

24.06.2022 | 07:04 Редактор: Теодора Патронова
Проекторешението на ДБ по казуса с РСМ влиза в парламента

Проекторешението на ДБ за Северна Македония влиза за разглеждане в пленарната зала. Вчера след близо 8-часови дебати с 11 гласа "за", 3 "против" и два "въздържал се" Комисията по външна политика в Народното събрание прие проекта за решение, предложен от председателя на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов.

То предвижда Народното събрание да даде мандат на правителството да одобри предложението на френското председателство на Европейския съюз за промени в проекта за преговорната рамка и да вдигане на ветото срещу Скопие. Отхвърлени бяха другите два проекта на решение - на ДПС и на ГЕРБ.

На този фон вчера беше вторият ден, в който работата на парламента беше блокирана, заради липса на кворум в пленарна зала. По-рано от Брюксел премиерът Кирил Петков прогнозира, че едва ли е възможно Народното събрание да приеме окончателното решение по предложението за рамката на преговори на Република Северна Македония до края на заседанието на Европейския съвет, което трябва да продължи до ранния следобед.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК