Радев обсъди ежегодна финансова подкрепа за "Зографския манастир" в Света гора

Обмисля се и създаване на 3D виртуална реалност и мултимедия, свързани с манастира

21.06.2022 | 15:31 Редактор: Елеонора Танева
Радев обсъди ежегодна финансова подкрепа за

Президентът Румен Радев обсъди възможностите за последователна държавна политика за опазване на българското духовно и историческо наследство в "Зографския манастир" в Света гора. Държавният глава разговаря с йеромонах Гавриил, епитроп на манастира, както и с председателя на парламентарната Комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите проф. Андрей Чорбанов, директора на Дирекция "Вероизповедания" в Министерския съвет Георги Кръстев, представител на Светия синод. Срещата е продължение на разговорите между Радев и игумена на "Св. Великомъченик Георги Зограф" архимандрит Амвросий по време на посещението на президента в Светата обител в началото на месеца, уточниха от пресцентъра на Президентството.

"Зографският манастир" е съкровищница на българското духовно и историческо наследство, която трябва да бъде съхранена", подчерта президентът. Той сподели впечатленията си от манастирската библиотека, която пази написаната преди 260 години от Паисий Хилендарски "История Славянобългарска". Държавният глава посочи, че там са създадени отлични условия за съхранение на всички безценни книги, документи и артефакти на стотици години, но има нужда от дигитализация на това наследство, за да се гарантира неговото запазване и за да бъде то по-достъпно за хората, които проявяват интерес да се запознаят с него.

Обсъден е статутът на Светата обител и на свързаните с него ограничения за оказване на своевременна финансова подкрепа. Във връзка с това са разгледани възможностите за оказване на целева подкрепа за възстановяване на изгорялото "Банско крило" на манастира, построено преди повече от 200 години, както и за ежегодна финансова подкрепа за Светата обител.

Държавният глава проведе среща и с представители на Националния студентски информационен център. Сред темите на разговора е било и изграждането на единна и автономна дигитална, информационна и интернет система за манастира, която да подобри и осъвремени условията, в които живеят монасите. Обсъдени са и възможностите за създаване на 3D виртуална реалност и мултимедия, които да направят по-достъпна и пълноценна информацията за историята, събрана в манастира.

Снимка: Президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК