fallback

Земеделският министър: Ако имаме поредица от избори, субсидии няма да получава никой

Надявам се разумът да надделее в следващите дни, заяви Иван Иванов

18.06.2022 | 17:30 Автор: Елеонора Танева

Ако това ново мнозинство успее да придвижи нещата така, че да имаме поредица от избори, се опасявам, че новата селскостопанска програма от 1 януари 2023 г. няма да тръгне и субсидии няма да получава никой. Това заяви земеделският министър д-р Иван Иванов на среща с представители на местната власт и земеделски производители в добричкото село Ловчанци.

"Намираме се в много тежка ситуация. Не само ние – в цял свят и цяла Европа е така. Опитваме се да наваксаме според възможностите на държавата. Мисля, че не сме направили малко и предстои да се направи още, освен ако политическата криза не се задълбочи, което ще се отрази пряко и на вас", обърна се той към присъстващите.

Иванов припомни, че при неработещ парламент няма как да бъдат приети редица законодателни изменения и Европейската комисия няма да разреши директните плащания.

"Не знам дали си дават сметка някои хора какво правят в момента. Това касае Плана за възстановяване и устойчивост, където има немалко средства, предвидени за земеделие и изобщо за развитие на страната. От едната страна са около 21 милиарда, а за земеделие са 16 милиарда и са поставени под въпрос от тук нататък как ще се реализират политиките", уточни Иванов.

И добави, че до момента всичко върви по график. А има рискове, ако се наруши. 

"Потърпевшите ще сте вие, за съжаление, тъй като нечии частни, партийни и лични интереси се опитват в момента, както каза вицепремиерът Асен Василев, да хвърлят държавата под автобуса. Не е най-удачният момент това да се случва, но се надявам разумът да надделее в следващите дни и всичко да продължи в посока промяната, която всеки български гражданин очаква да се случи в следващите месеци и години“, допълни земеделският министър.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback