Земеделският министър: Ако имаме поредица от избори, субсидии няма да получава никой

Надявам се разумът да надделее в следващите дни, заяви Иван Иванов

18.06.2022 | 17:30 Редактор: Елеонора Танева
Земеделският министър: Ако имаме поредица от избори, субсидии няма да получава никой

Ако това ново мнозинство успее да придвижи нещата така, че да имаме поредица от избори, се опасявам, че новата селскостопанска програма от 1 януари 2023 г. няма да тръгне и субсидии няма да получава никой. Това заяви земеделският министър д-р Иван Иванов на среща с представители на местната власт и земеделски производители в добричкото село Ловчанци.

"Намираме се в много тежка ситуация. Не само ние – в цял свят и цяла Европа е така. Опитваме се да наваксаме според възможностите на държавата. Мисля, че не сме направили малко и предстои да се направи още, освен ако политическата криза не се задълбочи, което ще се отрази пряко и на вас", обърна се той към присъстващите.

Иванов припомни, че при неработещ парламент няма как да бъдат приети редица законодателни изменения и Европейската комисия няма да разреши директните плащания.

"Не знам дали си дават сметка някои хора какво правят в момента. Това касае Плана за възстановяване и устойчивост, където има немалко средства, предвидени за земеделие и изобщо за развитие на страната. От едната страна са около 21 милиарда, а за земеделие са 16 милиарда и са поставени под въпрос от тук нататък как ще се реализират политиките", уточни Иванов.

И добави, че до момента всичко върви по график. А има рискове, ако се наруши. 

"Потърпевшите ще сте вие, за съжаление, тъй като нечии частни, партийни и лични интереси се опитват в момента, както каза вицепремиерът Асен Василев, да хвърлят държавата под автобуса. Не е най-удачният момент това да се случва, но се надявам разумът да надделее в следващите дни и всичко да продължи в посока промяната, която всеки български гражданин очаква да се случи в следващите месеци и години“, допълни земеделският министър.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК