МЗ: В ТЕЛК системата има корупция, която ощетява нуждаещите се

Решенията, изтекли след 13 март 2020, ще важат до края на 2022 г.

13.06.2022 | 19:55 Редактор: Елеонора Танева

Хора с увреждания излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването. Те настояват за по-бързо издаване на решенията за ТЕЛК и съкращаване на сроковете за обжалване, както и за улеснен достъп до медикаменти. 

57-годишния Петър Гаджанов преди две години получил мозъчен инсулт. Шест месеца по-късно, когато получава епикризата си, за да се яви на ТЕЛК, в нея е записано - тежка левостранна хемопареза. Заради обжалване, пенсията му е спряна от ноември миналата година, като решение от НЕЛК очаква до края на месеца.

"По документи какво видяха, какво не видяха и ми дадоха 50%, след това се започна едно обжалване. Не може за две години четири пъти на ТЕЛК да ходя, осем пъти на невролог и кардиолог и лични лекари. Вместо човек да се занимава с рехабилитация", сподели дългия път през ТЕЛК Петър Гаджанов.

Хората с увреждания настояха за справедливо определяне на процента заболеваемост, както и за по-бързо издаване на ТЕЛК решенията.

"На нас, които сме с епилепсия, ни се намаляват фрапиращо много процентите от 82 съм на 75%, като съм с резистентна епилепсия", сподели една от протестиращите жени.

Част от протестиращите бяха приети в здравното министерство, откъдето заявиха, че вече се работи по промени в нормативната уредба. Една от тях е за хората с редки заболявания, които от 2017 година досега не са били включени в списъка.

"Ние в момента променяме наредбата за медицинска експертиза и някои от въпросите, които бяха поставени на експертно ниво с нашите представители се уточни, че има визия за тяхната промяна. Обсъждаме всякакви други промени, защото в тази система има и много корупция, в системата на експертизата на работоспособността, което естествено ощетява тези, които имат нужда", каза началникът на кабинета на министъра на здравеопазването доц. д-р Васил Пандов.

По-рано днес стана ясно, че депутатите от "Продължаваме промяната" са внесли законодателни промени, с които ТЕЛК решенията, изтекли след 13 март 2020 година до 30 юни тази година, ще важат до края на 2022 г. Но при условие, че хората с увреждания са подали документи за преосвидетелстване. Срокът за това е 15 юли.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК