Депутатите с по-ниски заплати - станаха ли по-бедни, но по-щедри?

Ицо Хазарта дарява цялата си заплата на деца в нужда

12.06.2022 | 14:25 Редактор: Искра Ангелова

Заплатите на депутатите вече са близо 15 на сто по-ниски заради по-ниската средна работна заплата през последното тримесечие. Въпреки това - някои от тях се похвалиха, че даряват всички средства от дейността си като депутати.

От средата на месец май по сметките на народните представители постъпват с близо 760 лв. по-малко от обичайното за месеца. Така те вече получават малко под 5 000 лв. Това обаче не попречи на най-добрия рапър сред депутатите - Христо Петров, да дарява цялата си заплата на деца в нужда.

"Сумата от заплатите, които получих за тези шест месеца, е около 40 000 лева. През последната половин година моята дейност се състои в това да помагам за образованието на изоставени деца", написа той в социалните мрежи.

Оказва се, че депутати не само от управляващата партия, но и от други парламентарни групи също подават ръка за различни каузи.

"Ние сме събрали един фонд и търсим инициативи, за които сме събрали определени средства", сподели Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

"Ние в нашата парламентарна постоянно се опитваме да помагаме на различни хора. Аз не мога да дарявам цялата си заплата, защото разчитам само на тази заплата", коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

"Дарявам пари на различни организации, но не го правя публично. Това е моето възприятие за нещата, важното е аз да го знам", каза народният представител от "Демократична България" Владислав Панев.

"Много пъти съм дарявал, още преди да стана депутат, помагал съм и на деца. Има една поговорка: "Едната ръка не трябва да знае какво прави другата, когато даряваш"", подчерта Стоян Таслаков от "Възраждане".

Въпреки временното обедняването и непреходната щедрост, депутатите все пак успяват да пълнят и банковите си сметки.

"Депутатите са представителство на хората и затова в НС има и богати, и бедни, и по-глупави, и по-умни, каквото има в цялото общество", допълни Биков.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК