Арх. Здравков: Съдът се грижи за стоката на "Капитолия" и извива ръцете на общината

Столичната община ще обжалва решението за спирането на премахването на автокъщата

08.06.2022 | 13:56 Редактор: Теодора Патронова

Съдът спря премахването на незаконни обекти - а именно - стоманобетонни навеси, в автокъща в Борисовата градина. Като мотив за това магистратите посочват опасността за автомобилите, в случай че падне градушка. Столичната община обжалва решението пред Върховния административен съд.

Причината за поредния обрат в 4-годишната сага с премахването на луксозната автокъща в Борисовата градина е ново съдебно решение.

"Учудваща е бързината, с която се произнесе съдебният състав. Вчера екипът ни беше тук в 8 часа. От 8:30 до 12 екипът се опитваше да премахне колите, които бяха паркирали под чадърите, за да саботират изпълнението на заповедта. Едва в 12 часа започва изпълнението на заповедта. В края на работния ден в 17 часа беше донесено в направление "Архитектура и градоустройство" копие от определението на съдията, с което се спира нашето изпълнение", каза главният архитект на Столичната община арх. Здравко Здравков.

"Всяка наша стъпка се саботира. Вчера имаше много интересен случай, в който целият екип на автокъщата беше излязъл в отпуск. Това обаче не е попречило на собствениците още сутринта да подадат жалба в съда. Така че очевидно ще играем на котка и мишка", коментира кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова.

Така остава на пауза демонтажът на 6-те метални съоръжения, изградени от собственика на автокъщата върху наетия общински терен. Днес собственикът и неговите адвокати бяха на място, но отказаха коментар пред камерите.

Служители пък споделиха, че в съоръженията върху общинския терен са вложени милиони. А от общината са категорични, че ще бъдат премахнати незаконно изградените чадъри с фундаменти на дълбочина по-голяма от 4 метра.

В последното съдебно решение главният архитект на Столичната община видя загриженост не към незаконното строителство на общински терен, а към съдбата на луксозната стока, разположена там.

"Изказана е грижа, че утре може да завали градушка и да наруши целостта на автомобилите. Казва се, че ние сме вандали, че чупим и трошим. Това абсолютно не е вярно. Върху терен общинска собственост никой няма право да се разпорежда и да ни извива ръцете", заяви арх. Здравков.

Столичната община ще обжалва решението за спирането на премахването на автокъщата пред Върховния административен съд.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК