Смъртоносният жп прелез край Орешец е опасен от години, хората пресичат със страх

Разследващите работят по всички версии, включително и за човешка грешка

08.06.2022 | 13:59 Редактор: Елеонора Танева

Движението по жп линията към Видин е възстановено след катастрофата между влак и камион, която отне живота на трима души. Разследващите проверяват дали става въпрос за човешка грешка или техническа неизправност. 

Часове след фаталния сблъсък, местните преминават със страх през жп прелеза. Споделят, че трудно виждат поставената сигнализация на мястото.

"Тук трябва да има бариера. Има натоварено движение заради кариерата, няма видимост и е нужен охраняем прелез", призова Георги, който живее в Орешец.

Колега на починалия шофьор потвърждава, че видимостта във фаталния участък е ограничена. 

"Много е трудно. Светлината е слаба, звук няма никакъв. Четири пъти съм се обаждал, че това не работи, а влак минава и нищо", каза още Пламен.

Според експерта по разследване на подобни инциденти Бойчо Скробански, както машинистите, така и шофьорът на камиона не са имали време да реагират, тъй като инцидентът се е случил за секунди. Нито една от страните не е очаквала.

"Първичната информация, която свалихме от лентата на локомотива е, че се е движел с 69-70 км/ч, която скорост е допустима за този участък. Машинистите, виждайки препятствието на прелеза, задействат внезапната спирачка, но късият спирачен път няма как да предотврати такава развръзка", обясни зам.-председателят на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътен транспорт.

Разследващите работят по всички версии, включително и човешка грешка. А днес на мястото на катастрофата остана само камионът-ковчег, който завинаги остави 44-годишния шофьор край Гара "Орешец".

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
5 rate up comment rate down comment 0
OMG_Lucker
преди 1 година
Само да не вземете да го оправдаете! Айде моля ви се, от девет кладенеца вода ще ми носите, за да вземем да решим, че вината не е само и единствено на водача на камиона, дето е решил, че няма да изчака. Сигнализирай за неуместен коментар