Възрастни за пенсиите: Откъде да намерят пари момчетата, няма производство и заводи

Всички клонове на "Български пощи" работят нормално

07.06.2022 | 18:46 Редактор: Искра Ангелова

Започна изплащането на пенсиите и добавките към тях от пощенските станции след кибератаката през април. Заради актуализацията на бюджета - от следващия месец пенсионерите ще получат увеличение от 10%, като към основната им пенсия ще има и "Ковид добавка" от 60 лева.

Два месеца след кибератаката срещу "Български пощи" всички клонове работят нормално, а изплащането на юнските пенсии започна по електронен картон и без опашки.

"Двама човека бяха пред мен и аз я взех, а днес не ми е денят, ако трябва да сме по график", каза пенсионерка.

С актуализацията на бюджета от 1 юли ще се увеличат и пенсиите с 10%, а "Ковид добавката" от 60 лева ще е към основната. Ефросина и Благой са пенсионери, които взимат около 800 лева общо. Те са доволни, че ще има увеличение. 

"Аз съм живял много по-мизерно от сега. Благодарим, че сме живи и работим, а откъде да намерят пари като няма производство, заводи няма. Мъчат се момчетата", коментира Благой.

Пред камерите на Bulgaria ON AIR те споделиха, че първото нещо, след като вземат пенсията, е да я разпределят така, че да стигне.

"Първо да си платиш тока, водата, защото това са задължения към държавата, второ - да си купиш лекарствата и трето да си купиш хляб", допълни той.

Заради намаляването на работещите у нас, увеличението от 1 юли ще се отрази на ръста на дефицита в НОИ, обясняват експертите. По този начин ще се доближим до момента, когато ще плащаме пенсии от данъци, а това ще се отрази на други сфери.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК