Апокалипсис в Русе след бурята: Коли и мазета под вода, прекършени дървета и щети по сгради

Получени са близо 200 сигнала за различни инциденти

06.06.2022 | 13:35 Редактор: Тодор Петров

Русе осъмна под вода след кратка, но мощна буря и градушка тази сутрин. Силният вятър прекърши големи дървета, които паднаха по улиците и заедно с водната стихия ги направиха непроходими. 

Получени са близо 200 сигнала за различни инциденти, a за отстраняването на щетите са ангажирани над 300 души.

Стихията се разразява малко след 5:30 ч. В продължение над 15 минути над града се изсипват огромни количества дъжд, придружен с градушка и ураганен вятър с пориви над 70 км/ч. 

От проливния дъжд са наводнени улици и мазета. Заради пороя много автомобили останаха закъсали под водата на кръстовищата. Паднали клони на жп линията блокираха движението на влак. Има нанесени щети по сгради и свлечени земни маси с пропаднали автомобили.  

"Към момента 307 човека от всички звена на община Русе и фирмите, с които имаме сключен договор, работят на терен - първо за отстраняване на дърветата, които са на кръстовищата. За първи път от години в града общественият транспорт спря. Имаме скъсани жици на тролеите, имаме дори съборени големи стълбове на тролейбусната мрежа", каза кметът Пенчо Милков. 

Щетите са в процес на уточняване, а общината ще кандидатства за помощ пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК